Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Διαζύγιο και παιδί

Από τη στιγμή που το σύστημα της οικογένειας αλλάξει και πλέον οι γονείς δεν ζουν και οι δύο στο ίδιο σπίτι (όπως ήταν μέχρι τώρα αυτό που ήξερε το παιδί) τότε αυτό σίγουρα θα έχει κάποιες επιπτώσεις τουλάχιστον μέχρι να ισοροπίσουν τα μέλη της οικογένειας και να ξαναφτιάξουν την ζωή τους.

Είναι πολλές οι αντιδράσεις που ένα παιδί μπορεί να έχει όταν μυριστεί ότι οι γονεις του οδηγούνται στον χωρισμό. Φυσικά σε κάθε ηλικία οι αντιδράσεις αυτές είναι διαφορετικές. Κάποια παιδιά μπορεί να νοιώθουν ενοχικά ειδικά αν οι γονείς καυγαδίζουν συχνά μπροστά από τα παιδιά. Ίσος να θεωρούν τον εαυτό τους ένοχο για την δημιουργεία αυτής της απόφασης. Άλλα παιδιά μπορεί να σκαρφιστούν τρόπους με τους οποίους να θεωρούν ότι θα φέρουν τους γονείς πιό κοντά. Συνήθος οι γονείς είναι πιό αγχωμένοι από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το διαζύγιο στο παιδί.

Φυσικά μπορεί να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις αν το παιδί παραγκονιστεί εντελός σε αυτή την απόφαση και έτσι από το πουθενά του ανακοινωθεί χωρίς καμία προειδοποιητική συζήτηση η ανακοίνωση του χωρισμού και ο πραγματικός χωρισμός χωρίς χρόνο για να κατανοήσει να ρωτήσει και να καταλάβει ότι και οι δύο του γονείς θα μείνουν γονείς του για πάντα.

Το πιο σημαντικό είναι το πώς ένα παιδί θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ομαλά στην διαδικασία διαζυγίου. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε για να το προσέξουμε αυτό. Πρώτον θα ήταν καλό να αφήσουμε το παιδί να «θρηνήσει» την αλλαγή την οποία υπάρχει στην οικογένεια του. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να συνεχίσει να έχει σχέσεις και με τους δύο γονείς και η επικοινωνία να καθορίζεται και να διατηρείται σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του παιδιού παρά των γονιών. Επίσης είναι σημαντικό οι γονείς να μην μπλέξουν το παιδί στις δικές τους διαφορές, αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσουν το γονεικό τους ρόλο για να ωφεληθούν με κάποιο τρόπο .

Όπως φαίνεται πιο πάνω η διαδικασία ενός διαζυγίου για ένα παιδί μπορεί να είναι μεγάλη και επίπονή μέχρι να ξαναβρεθούν οι ισορροπίες. Είναι πολύ σημαντικό όμως το να προσπαθήσουμε τη ζωή μας να τη ζούμε ουσιαστικά με ενδιαφέρον και με σεβασμό προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας.

Μαρίνα Ζανέττη
Σύμβουλος Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 25 762686

Δεν υπάρχουν σχόλια: