Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Η κρίση πανικού είναι μια κραυγή του σώματος μας η οποία μιλά τη γλώσσα του άγχους του φόβου, του πανικού. Έρχεται εντελώς απρόσκλητά και ο οργανισμός μας μπαίνει σε ένα ψευδή συναγερμό με σκοπό να παλέψει εναντίων όλων αυτών των συμπτωμάτων που νοιώθουμε. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή χωρίς ένα φανερό λόγο, ακόμα και την ώρα που είμαστε εντελώς χαλαροί ή ακόμα και την ώρα του ύπνου.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μόνο μια κρίση πανικού και να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά, κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις και κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν ακόμα και προσδοκώμενες κρίσεις πανικού. Προσδωκόμενες είναι οι κρίσεις που συνοδεύουν μια κατάσταση και έτσι τις περιμένουμε: για παράδειγμα κάποιος μπορεί να φοβάται τους κλειστούς χώρους και κάθε φορά που βρίσκεται εκεί τότε να περιμένει ότι θα πάθει κρίση πανικού. Παρατηρείτε ότι οι γυναίκες έχουν πολύ συχνότερα κρίσεις πανικού από ότι οι άνδρες με τη διαφορά να φτάνει στα διπλάσια επίπεδα.

Το άτομο που βιώνει τα συμπτώματα πανικού έχει συχνά κάποια από τα πιο κάτω:

1. Τρέμουλο
2. Ιδρώτας
3. Πόνο στο στήθος
4. Ταχυπαλμία, έντονος κτύπος καρδιάς
5. Δύσπνοια
6. Αίσθημα ασφυξίας ή πνιγμού
7. Αναγούλες ή γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις
8. Στεγνό στόμα
9. Κράμπες
10. Ζαλάδα, αστάθεια, τάση λιποθυμίας
11. Μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στα χέρια
12. Ρίγος ή εξάψεις
13. Φόβος τρέλας ή θανάτου
14. Αποπροσωποποίηση

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τώρα;
Οι κρίσεις πανικού αν και δεν έχουν ηλικία ξεκινούν τις περισσότερες φορές στο τέλος της εφηβείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλες ηλικίες την αποκλείουν. Οι λόγοι που μας οδηγούν σε μια τέτοια κρίση μπορεί να είναι μια μεταβατική περίοδος της ζωής μας (για αυτό ίσως η εφηβεία να είναι η πιο συχνή ηλικία που συναντούμε τις κρίσεις πανικού), η αλλαγή από το σχολείο στο πανεπιστήμιο ή ακόμα πιο έντονα το τέλος των σπουδών και η έναρξη μιας καινούργιας φάσης της ζωής μας στο εργασιακό μας πλέον περιβάλλον. Η απώλεια οποιασδήποτε μορφής (θάνατος κάποιου δικού μας ανθρώπου, απώλεια δουλειάς, γάμου, σχέσης). Μπορεί ακόμα να συνοδέψει μια ιδιαίτερα χαρούμενη φάση της ζωής μας που χαρακτηρίζεται όμως από έντονο άγχος και από αλλαγή/ές όπως ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού, η αλλαγή τρόπου ζωής. Μπορεί φυσικά οι κρίσεις πανικού να οφείλονται σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν το οποίο δεν διαχειρηστίκαμε ποτέ και επιστρέφουν πλέον τα ερεθίσματα και τα συμπτώματα αλλά όχι η κατάσταση.

Παρόλα αυτά οι λόγοι μπορεί να μην οφείλονται πάντα σε ψυχολογικούς παράγοντες μπορεί να συνοδεύουν τον υπερθυρεοειδισμό, την υπογλυκαιμία, την υπερβολική χρήση καφεΐνης, αλκοολ, ή άλλων διεγερτικών ουσιών ίσως ακόμα και να οφείλονται στην διακόπτη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Οι έντονες αρνητικές σκέψεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν κάποιο από τα σωματικά ερεθίσματα και να ακολουθήσει μετά ολόκληρος ο κύκλος μιας κρίσης πανικού.

Είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και να τα διαχειριζόμαστε. Ο πανικός ξεκινά με τα σωματικά ερεθίσματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω και αυτά μετά δημιουργούν σκέψεις και συναισθήματα. Δηλαδή όταν η καρδιά μου χτυπάει έντονα και γρήγορα (σωματικό ερέθισμα) τότε οδηγούμαστε σε κάποιες σκέψεις όπως: νομίζω θα πάθω ασφυξία, θα πεθάνω κλπ. και αυτό δημιουργεί το αίσθημα του φόβου που αν δεν το ησυχάσω θα καταλήξω να κάνω κύκλους γύρω από αυτά τα ερεθίσματα - σκέψεις - συναισθήματα, μόνο που κάθε επόμενος κύκλος θα είναι πιό έντονος.


Φυσικά και υπάρχει θεραπεία γύρω από τις κρίσεις πανικού. Το πρώτο κομμάτι είναι η αποκάλυψη της κρίσης. Αυτό σημαίνει να αποκλείσουμε αρχικά όποια παθολογικά προβλήματα κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις. Μετά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ακριβώς πώς λειτουργεί μια κρίση πανικού ούτως ώστε να σταματήσει να είναι τόσο τρομακτική. Η γνώση επίσης των γιατί δημιουργούνται αυτά τα σωματικά ερεθίσματα μπορεί να μας βοηθήσει. Στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία σκοπός μας είναι να φανερώσουμε και ταυτόχρονα να διαχείριστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας δημιουργούν τον πανικό. Τί στη ζωή μας (τώρα ή στο παρελθόν), μας προκαλεί ή μας έχει προκαλέσει τόσο στρες που αναγκάζει το σώμα μας να μπαίνει σε θέση τόσο έντονης μάχης με αποτέλεσμα τον πανικό; Σημαντικό στη θεραπεία είναι να ασχοληθούμε με τις παγίδες στις οποίες μπαίνουμε και σκεφτόμαστε τόσο αρνητικά που καταλήγουμε σε "αδιέξοδα" ή "λαβύρινθους". Τέλος χρήσιμο είναι να μάθουμε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοές και ασκήσεις καθοδηγούμενης φαντασίας που μπορούν να μας βοηθήσουν να χειριστούμε τον φόβο αφού πρώτα τον συνδυάσουμε με την σωστή γνωστική διαδικασία και το αίσθημα χαλάρωσης.

Θα ήθελα να κλείσω με το ότι κανείς δεν έχει πάθει κάτι από την κρίση πανικού και την προτροπή για τη διαχείριση της και όχι τον εγκλωβισμό μας σε αυτήν. Οι κρίσεις πανικού ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ και δεν υπάρχει ανάγκη, λόγος ή αιτία να μένουμε παγιδευμένοι σε αυτές!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εγω ταλαιπωρήθηκα 2 χρονια με κρισης πανικου. Δεν μπορούσα να βγώ απο σπίτι. Φοβόμουν μήπως πάθω κάτι κάπου που θα είμαι μονη και αβοήθητη. Όταν το παθαινα η πρώτη σκέψη που ερχόταν στο μυαλό μου ήταν πως πεθαίνω και δεν μπορουσα να το ελεγξω με τίποτα. ευτυχώς όμως ζήτησα βοήθεια και με τη σωστη θεραπεια και τον σύζυγο μου δίπλα μου κατάφερα να το ξεπεράσω. Πολύ συχνά σκέφτομαι τι πέρασα, ευχαριστώ το Θεό που κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου, αλλά πάντα έχω τον κρυφό φόβο μήπως το ξαναπάθω κι αν το ξαναπάθω αν θα είμαι το ίδιο δυνατή να το ξεπεράσω. ειλικρινά ήταν ότι χειροτερο έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου. ήταν σαν να είχα πεθάνει... την περιοδο που το περνάς έτσι νιώθεις και εγκλωβίζεσαι πραγματικά στον εαυτό σου και στο σπίτι αδυνατώντας να ζήσεις φυσιολογικά. Το πιο σημαντικό είναι να εχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπουν πραγματικά για να έχουν την υπομονή και την δυναμη να σε στηρίξουν γιατί μόνος/η είναι αδύνατο να τα καταφέρεις. Παρασέρνεσαι σε ένα σκοτεινό λαβύρινθο που δεν μπορείς και αρνείσαι να βρείς την έξοδο. Υπομονή και δύναμη ψυχής σε όσους βρίσκονται σε αυτή τη φαση. Μπορείτε να τα καταφέρετε όσο δύσκολο και αδύνατο κι αν σας φαίνεται. Ζητάτε βοήθεια και βάλτε στοχο καθε φορά να νικάτε εσείς το φοβο που σας κυριεύει τη δεδομένη στιγμή!!!

Ανώνυμος είπε...

Εγω οταν είμαι σε μερος με πολυ κοσμο ή στη δουλειά μου με πιανει ασφυξία , εχω εξάψεις , ποναω ρο στομαχι μου και νιωθω πως θα λυποθιμισω. Δεν ξερω πως να το διαχειριστω.

onmycouch.com είπε...

Αγαπητοί φίλοι χαίρομαι που μοιράζεστε μαζί μας τις εμπειρίες και τα συναισθήματα σας. Είναι αρκετά ενθαρρυντικό για όσους περνούν κρίσεις πανικού να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους και να ακούν ότι μπορούν να το ξεπεράσουν. Πραγματικά η στήριξη από το περιβάλλον μας είναι αρκετά σημαντική για αυτό αν βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που έχει κρίσεις πανικού μην θυμώνετε και φράσεις όπως «είναι όλα στο μυαλό σου» είναι καλό να αποφεύγονται. Το άτομο που ζει την κρίση πανικού δεν θα βοηθηθεί καθόλου αν ακούσει ότι τα συμπτώματα του δεν είναι πραγματικά απλά θα καταλάβει ότι δεν τον/την καταλαβαίνεται γιατί τα νοιώθει όλα πραγματικά. Ακούστε προσεκτικά, καθησυχάστε και προτρέψετε το άτομο που το περνά να αναπνέει σωστά.
Για εσένα που φοβάσε ότι μπορεί να σου ξανασυμβεί κάθε φορά που αυτό έρχεται στη σκέψη σου μην ξεχνάς να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι τα έχεις ήδη καταφέρει και ότι ακόμα και αν επιστρέψουν τώρα πια ξέρεις πώς να τις χειριστείς και πώς να το αντιμετωπίσεις. Σημαντικό είναι να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι τα κατάφερες μια φορά και αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τα καταφέρεις και πάλι αν χρειαστεί. Τα κατάφερες!
Για εσένα φίλε που αισθάνεσε πανικό στη δουλειά και όταν είσαι μέσα σε αρκετό κόσμο σταμάτα να παλεύεις τα συμπτώματα γιατί με αυτό τον τρόπο μπαίνεις ακόμα πιο έντονα σε θέση μάχης. Αναγνώρισε τα και αποδέξου τα ούτως ώστε να σταματήσει να είναι τόσο τρομακτικό. Η αποδοχή των συναισθημάτων μας και η φιλία με αυτά όσο άσχημα και να είναι τα κάνουν να γίνονται λιγότερο έντονα. Σταματούν να μας τρομάζουν γιατί δεν προσπαθούμε να τα διώξουμε, τα αποδεχόμαστε (τότε φεύγουν απο μόνα τους). Είναι καλό να δουλέψεις με τον εαυτό σου για να ανακαλύψεις τι είναι αυτό το οποίο σε βάζει σε αυτό το συναγερμό για να μπορέσεις να το αναθεωρήσεις, να στοχεύσεις και να το λύσεις.

Ανώνυμος είπε...

Geia sas.egw edw kai 12 xronia pa8ainw kriseis paniku...xsekinisan opws lete k pio panw apo tin metavatiki periodo meta tin efiveia...stin arxi twn spoudwn m...dustuxos dn to exo xseperasi ,an k lamvanw kapoiou eidus therapeia!!pragmatika einai oti xeirotero...niw8w oti kovete i anapnoi m kai oti pe8enw k dn mpori kanis na me voi8isei..fovame anamesa se poli kosmo oti kati 8a pa8w k dn mpori kaneis na me voi8isei k ap tin alli fovame na eime moni sto spiti gt 8a m sumvi kati k dn 8a einai kaneis na me voi8isei....akomi xeirotero einai otan polla vradua xsipno ston upno m kai prospa8o na epanaferw tin anapnoi m pu kovete...! oi an8rwpoi p den tus etuxe pote einai poli duskolo na to katalavoun se anti8esi me allous p tus etuxe estw k mia fora sti zwi tus!!!!

Aggeliki είπε...

Ειναι πραγματικα οδυνηρο.Το περασα και το περνω.

Aggeliki είπε...

Ειναι πραγματικα οδυνηρο.Το περασα και το περνω.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ υποφέρω.....εδω και 18 χρόνια τώρα ποιο έντονα από ποτέ....θελω βοήθεια....παω σε ψυχολόγο αλλά δεν αρκεί μόνο αυτο...