Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Τεχνικές χαλάρωσης - Ποιά τα οφέλη;


Οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν πολλά να προσφέρουν για την πνευματική και την ψυχική μας υγεία. Η βαθιά χαλάρωση μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τα σωματικά συμπτώματα που μας προκαλεί το άγχος, η κατάθλιψη, η υπερβολική ανησυχία και άλλα συναισθήματα. Μπορεί επίσης σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση μας και ότι άλλες δυσκολίες μας αφορούν αφού  μαθαίνει να συγκεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και στις ανάγκες μας.

Τι είναι η χαλάρωση και πώς γίνεται?

Η βαθιά χαλάρωση είναι η κατάσταση όπου ένα άτομο για δέκα με δεκαπέντε λεπτά συγκεντρώνεται εντελώς στον εαυτό του κλείνει τα μάτια του κάθεται ή ξαπλώνει σε μια αναπαυτική θέση και παίρνει βαθιές διαφραγματικές αναπνοές με σκοπό να προσφέρει στον εαυτό του ηρεμία και χαλάρωση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτάσουμε σε βαθιά ηρεμία όπως:

1.   Προοδευτική χαλάρωση: Ξεκινούμε προοδευτικά να χαλαρώνουμε το σώμα και το μυαλό μας, από την κορυφή του κεφαλιού μας μέχρι τα πόδια μας.

2.   Νοερή απεικόνιση: Η νοερή απεικόνιση  χρησιμοποιεί τη φαντασία μας ούτως ώστε να φτιάξουμε με το μυαλό μας μια εικόνα που να μας προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια. Μέσα από αυτή την τεχνική μαθαίνουμε να μεταφερόμαστε σε αυτό το μέρος όποια στιγμή το έχουμε ανάγκη.

3.   Υπνοθεραπεία: O συνδυασμός μεθόδων χαλάρωσης μέχρι να φτάσουμε σε κατάσταση ύπνωσης.

4.   Αυτογενής χαλάρωση: H τεχνική όπου ακολουθείτε μια φόρμουλα επανάληψης κάποιον φράσεων και έχει ως σκοπό την υποβολή/αυθυποβολή  

5.   Βαθιές αναπνοές: Βαθιές, αργές. διαφραγματικές αναπνοές  

Γιατί μας βοηθά?

Κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου έχουμε τα ακόλουθα συμπτώματα: Κούραση, ημικρανίες, πόνοι στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι, ταχυκαρδία, πόνος στο στομάχι και αναπνευστικές δυσκολίες.  

Αυτό γίνεται γιατί το σώμα μας μπαίνει σε μια κατάσταση μάχης ή φυγής. Είναι μια αντίδραση την οποία ανέπτυξε ο άνθρωπος εξελικτικά για να προστατεύεται από τους κινδύνους που απειλούσαν τη ζωή του. Μπροστά σε κάποια απειλή ή θα πάλευε ή θα έφευγε για να σωθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αντίδρασης δουλεύει το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα. Όταν δουλεύει το πρώτο τότε η αδρεναλίνη στο σώμα αυξάνεται. Νοιώθουμε τους παλμούς της καρδιάς επίσης να αυξάνονται και είμαστε σε κατάσταση έντασης. Όταν λειτουργεί το παρασυμπαθητικό σύστημα τότε το σώμα αλλά και το μυαλό είναι σε κατάσταση χαλάρωσης.

Με την βοήθεια ασκήσεων χαλάρωσης βοηθούμε τον εαυτό μας να λειτουργεί το παρασυμπαθητικό σύστημα με αποτέλεσμα την ηρεμία και την χαλάρωση.

Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη της χαλάρωσης?

1.       Η συγκέντρωση και η επαφή με τον εαυτό μας

2.       Η καθαρή σκέψη

3.       Η ικανότητα να φτάσουμε σε μια κατάσταση ηρεμίας

4.       Η βοήθεια του εαυτού μας να φύγει από το άγχος, θλίψη – κατάθλιψη, θυμό

5.    Έχουν παρατηρηθεί ακόμα και γονιδιακές αλλαγές με την τακτική εφαρμογή μεθόδων  χαλάρωσης 

6.       Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι τεχνικές χαλάρωσης κερδίζουν συνέχεια έδαφος και αναγνώριση στους κλάδους της νευροβιολογίας

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα οφέλη των πιο πάνω τεχνικών χρειάζεται εξάσκηση και πραγματική αφοσίωση στη στιγμή. Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να μην είναι η απόλυτη λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν και στα διλήμματα που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας. Σίγουρα όμως οι συγκεκριμένες τεχνικές μπορούν να ενισχύσουν την ηρεμία μας και όλα τα καλά που προκύπτουν από αυτό. Τέλος πέρα από τα οφέλη τους σίγουρα μπορούν να μας προσφέρουν μερικά λεπτά απόλυτης αφοσίωσης και χαλάρωσης.
 
Αν θέλετε να δοκιμάσετε την προοδευτική χαλάρωση και την νοερή απεικόνιση ακολουθήστε τον πιό κάτω σύνδεσμο. Χαλάρωση και Συμφιλίωση από τον Νικήτα Καυκιό
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: