Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

10 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να πάει στην πρώτη Δημοτικού


1.   Μιλήστε ρεαλιστικά για το σχολείο. Πείτε στο παιδί ακριβός τι να περιμένει χωρίς δόσης υπερβολής αλλά με αρκετή ενθάρρυνση. Εξηγήστε ότι τώρα θα έχουν βιβλία και θα μένουν στην τάξη μέχρι το διάλλειμα. Θα έχουν 3 διαλλείματα!!!!

   2.  Εξηγήστε ότι η καινούργια   δασκάλα/ δάσκαλος είναι εξίσου καλή με την προηγούμενη. Μάλιστα θα τους διδάξει πολλά καινούργια πράγματα, θα τους πει πολλές ιστορίες, θα τους δείξει να γράφουν και να διαβάζουν, δεν θα ξέρουν να μετρούν μόνο μέχρι το 10 (ή το 100) αλλά θα μάθουν και άλλα πράγματα με τους αριθμούς, θα ζωγραφίζουν όμορφα, θα μάθουν μουσική και θα κάνουν γυμναστική!!!!

3.   Θα κάνουν καινούργιους φίλους και φυσικά δεν θα χαθούν με τους προηγούμενους αν θέλουν ακόμα να βρίσκονται! Μάλιστα κάποιοι καλοί τους φίλοι μπορούν να επισκεφτούν και το σπίτι κάποιες φορές για να παίξουν μαζί (Η κοινωνικοποίηση των παιδιών είναι πολύ σημαντική, βοηθήστε αν χρειάζεται).

4.   Κατά τη διάρκεια τις προετοιμασίας για το σχολείο αφήστε τα παιδιά να κάνουν τις επιλογές τους. Να διαλέξουν τη βαλίτσα τους, την κασετίνα τους ή ότι μπορεί να είναι καινούργιο.

5.   Ένας περίπατος μέχρι το σχολείο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν μια εικόνα για το καινούργιο σχολείο πριν την πρώτη μέρα. Μάλιστα μπορείτε να εξηγήστε στα παιδιά για την καντίνα από όπου μπορούν να αγοράσουν αυτό που επιθυμούν για να φάνε ή να πιούν το διάλλειμα. Εξηγήστε ότι αν θέλουν να πάνε τουαλέτα το σχολείο έχει τουαλέτες και δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι!

6.   Τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν χτυπησει το πρώτο κουδούνι βοηθήστε τα παιδιά να μπουν σε ένα πρόγραμμα ρουτίνας. Να κοιμηθούν νωρίς για να ξυπνούν νωρίς ούτως ώστε η αρχή στο σχολείο να μην είναι κουραστική. Καλό θα ήταν ο λόγος που κοιμάται νωρίς το παιδί να είναι για να ξυπνήσει με ενέργεια, για να παίξει, να μάθει καινούργια πράγματα να έχει όρεξη και όχι μόνο γιατί θα πάει σχολείο (Αποφεύγετε τη φράση πήγαινε για ύπνο έχεις σχολείο, χρησιμοποιείστε τα υπόλοιπα και μαζί το σχολείο για να μην φαίνεται σαν τιμωρία το σχολείο).

7.   Αφού ανοίξουν τα σχολεία και πάρουν τα βιβλία και τα τετράδια τους, βοηθήστε τα παιδιά να ομορφύνουν τα τετράδια τους! Η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη και για τους γονείς και τα παιδιά θα νοιώθουν πολύ περήφανα για τα όμορφα τους τετράδια!

8.   Ενθαρρύνετε και καθοδηγήστε τα παιδί σε κάθε καινούργιο! Μην ξεχνάτε ποτέ πριν δεν έφτιαξαν βαλίτσα για το σχολείο και ποτέ πριν δεν διάβασαν σε γραφείο. Δεν έξυναν τα μολύβια τους για να είναι έτοιμα για την επόμενη μέρα. Οπόταν ενθαρρύνετε τα παιδιά να το κάνουν. Καθοδηγήστε τα και στο τέλος μην ξεχάσετε να δείξετε την ικανοποίηση σας για αυτό που έκανε το παιδί. Μην επικρίνετε αν δεν είναι τέλειο, απλώς εξηγήστε ή καλύτερα δείξτε πώς ίσως να είναι ευκολότερο με αυτό τον τρόπο (αν χρειάζεται).

9.   Μην αλλάξετε τις συνήθειες του παιδιού επειδή ξεκίνησε το σχολείο! Τα παιδιά παίζουν και πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν! Δεν είναι ενήλικες επειδή πήγαν σχολείο είναι ακόμα παιδιά και παραμένουν αυθόρμητα και γεμάτα ενέργεια!


10.  Μην μιλάτε συνέχεια για το σχολείο! Είναι κάτι φυσικό, έτσι γίνεται πάντα. Είναι η συνέχεια της προ Δημοτικής και όλα τα παιδιά πάνε σχολείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: