Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Σεξουαλική παρενόχληση και παιδιά

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι ένα παράξενο φαινόμενο. Οι έρευνες λένε ότι 1 στα 4 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια δέχονται σεξουαλική παρενόχληση. Παιδιά όλων των κοινωνιών, εθνικοτήτων, οικονομικής και εκπαιδευτικής κατάστασης είναι ευάλωτα.

Το ότι η σεξουαλική παρενόχληση γίνεται από κάποιον/α άγνωστο είναι πλέον ένας αδιαμφισβήτητος μύθος! Δυστυχώς η σεξουαλική παρενόχληση προκύπτει συνήθως από άτομα γνωστά στην οικογένεια όπως ένας θείος, ξάδελφος, κάποιος ο οποίος εμπιστεύεται αρκετά η οικογένεια και ίσως να έχει και ισχύ κάποιας μορφής.

Δυστυχώς αν τα παιδιά δεν εκπαιδευτούν σε αυτό το θέμα δεν μπορούν να προστατεύσουν και τον εαυτό τους. Είναι καιρός να μην φοβόμαστε να μιλούμε στα παιδιά. Μπορούμε να τους εξηγήσουμε ότι μπορούν να πουν ΟΧΙ σε όποιο άγγιγμα τα κάνει να αισθάνονται άβολα ή αμήχανα. Δεν είναι ανάγκη να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται συνέχεια με φίλους και συγγενείς. Αν δεν θέλουν να δώσουν φιλάκι στην θεία ή στον θείο ή σε οποιονδήποτε άλλον είναι εντάξει!  Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά ξέρουν ότι ούτε οι ενήλικες αλλά ούτε και τα παιδιά δεν χρειάζονται βοήθεια από κανένα για να πάνε στην τουαλέτα ή στο μπάνιο. Για αυτό εκπαιδεύστε τα όσο πιο νωρίς γίνεται! Μάθετε το παιδί να λέει σε αυτούς που το ενοχλούν ότι θα το πει σε εσάς. Μάθετε τα να ξεχωρίζουν τα καλά και τα κακά μυστικά όπως δεν είναι καλό να κρατούμε μυστικά για πάντα! Θυμίστε τα ότι, ότι σας πουν δεν θα τα αμφισβητήσετε και δεν χρειάζεται να φοβούνται τίποτα. Προσπαθήστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους. Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας, αν για κάποιο λόγο νοιώθετε πιστεύετε ότι δεν πρέπει να αφήσετε το παιδί σας με κάποιον απλά μην το κάνετε! Αν το παιδί σας πει ότι δεν θέλει να μείνει με ….. ή δεν θέλει να μείνει μόνο του με……. ΜΗΝ το αφήσετε!

Μην νομίζετε ότι αν συμβεί κάτι το παιδί θα τρέξει αμέσως να σας το πει αν δεν το έχετε εκπαιδεύσει σε αυτό. Τα παιδιά μετά από μια τέτοια εμπειρία ντρέπονται, φοβούνται και εκφοβίζονται. Πιστεύουν ότι έκαναν κάτι κακό και πολλές φορές απειλούνται με διάφορα. Οπόταν φροντίστε να ελέγξετε τα δικά σας φοβικά συναισθήματα και μάθετε στο παιδί σας ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί τα πάντα.

Παίξετε το παιχνίδι του αν..... Τί θα έκανες αν κάποιος στο σχολείο σου έλεγε ότι σε αγαπά? Τί θα έλεγες σε κάποιον αν σου έλεγε ότι θέλει να σε αγκαλιάσει να σε ακουμπήσει και σου ζητήσει να μην το πεις σε κανέναν? (Σωστή απάντηση εδώ είναι του λέω ΟΧΙ και λέω ότι θα το πω στη μαμά μου, ή σε κάποιον μεγάλο - γιατί όπως είπαμε και πριν τα μυστικά που κρατάμε για πάντα δεν είναι καλά μυστικά!-)


Η πιο κάτω ταινία «το μυστικό της Νίκης» έχει σκοπό την προστασία των παιδιών μέσα από μια ιστορία κινουμένων σχεδίων! Μάθετε τα τραγουδάκια και χρησιμοποιήστε την σαν αφορμή για να περάσετε τα πιο πάνω μηνύματα στα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: